Založ si blog

Pchjongjang an der Donau

Teda, Pchjongjang na Dunaji. Po slovensky. Ten titulok je po nemecky o Slovensku. Podľa istej zahraničnej spravodajskej verejnoprávnej televízie sa objavil v istých novinách v Rakúsku nad článkom, v ktorom sa Slovensko prirovnáva k Severnej Kórei. Nuž vlastne – Slovensko samo „sa“ nie. Noviny ho prirovnávajú ku krajine s  pravdepodobne najprimitívnejším režimom na svete.

 

Aby som bol úplne presný a trošku aj spravodlivý k autorovi článku, nie Slovensko, ale to, čo sa u nás v posledných týždňoch deje. A aby som bol aj konkrétny, k severokórejskému režimu nás podľa spomínaného článku približujú niektorí naši občania. Vravia si síce politici, ale tými vôbec ale vôbec nie sú.

 

Kto videl včerajšiu televíznu „debatu“ dvoch našich „politikov“ na takmer pravé nedeľné poludnie, určite rakúskym novinárom za pravdu dá. Odhliadnuc od skutočnosti, že v slušnej krajine a v slušnom médiu by sa slušný moderátor zdvihol a ukázal „hosťom“ svoj názor na ich správanie sa pred kamerami a slušný režisér by takú produkciu v priamom prenose nahradil najskôr reklamou a neskôr zrušil. V tomto prípade však aj hostiteľ, teda televízia i moderátor výdatne prispeli ku kórejskému obrazu Slovenska. Aj tým, že prevzali maniere prítomných pánov a stali sa tretím do nechutnej partie. A rovnocenne tretím. V štvrtej cenovej v piatom suteréne.

 

Dvaja zo stopäťdesiatich pred štyrmi rokmi zvolených a dnes vyvolených sa na úrovni mentálne postihnutých hádali v priamom prenose o to, kto je väčší vlastenec a na úrovni náboženských fanatikov o to, kto je väčší kresťan. Akurát facky nelietali. Škoda. „Rež a rúbaj do krve“ skrížené s exorcizmom. A moderátorské kvokanie do toho.

 

Pamätáte sa, keď sa chlapci v škôlke predháňali v tom, kto akože je väčší borec a porovnávali si prirodzenia? Čím väčšie, tým väčší chlap. Dnes čím viac kresťanský a čím viac národný, tým lepší akože Slovák. Opakujem však, to vôbec nemá nič so Slovenskom. Iba ak s nejakým deficitom čohosi, čo je skôr témou pre odborníkov na duševné poruchy.

 

Relácia trvá tak hodinu. Lenže „rež a rúbaj do krve“ a exorcizmus trvá aj na moju inak nesmiernu trpezlivosť na Slovensku už príliš dlho. Kim-ir-senizmus dal popraviť chlapa za to, že do zahraničia oznámil cenu ryže v Severnej Kórei. Falošný, neúprimný, zištný a na druhej strane zvrátený, nech akokoľvek inteligentne sa tváriaci slovenský „národniarizmus“ bude vyhadzovať riaditeľov škôl za to, že deti v triedach nebudú čumieť na zástavy, preambuly a iné historické artefakty.

 

Zatiaľ neviem, čo spravia s pubertiakom, ktorého mutujúci hlas urobí zo štátnej hymny aktuálny raperský hit. Viem však, že znevažovanie symbolov štátu je trestné.

 

Pamätám si, ako sme mali na základnej škole v triede a neskôr aj na gymnáziu na stene zarámované čosi, čo by som nazval „morálny kódex“. Asi budovateľa komunizmu. Dodnes neviem. Pozeral som sa na to denne okrem víkendov a prázdnin dva krát štyri roky. Najmenej po päť hodín. Asi som debil, ale nenalepilo sa z toho na mňa nič. Akurát raz, jeden učiteľ, keď sme sa ho pýtali, na čo to je a čo to pre nás znamená a čo vôbec s tým – mávol rukou, pozrel sa z okna a povedal: Decká, správajte sa v živote slušne, zostaňte za každých okolností navždy slušní ľudia.“ To som si zapamätal, hoci som to počul len raz.

 

Patriotizmus, viera, slušnosť. To sa nedá nariadiť zákonom. Ako v Severnej Kórei napríklad prítomnosť miliónového davu s mávadlami na otvorení novej fabriky. Alebo len tak – pred vodcom.

 

Patriotizmus, viera ani slušnosť sa nedá dať do volebných programov, do stanov, do zákonov. To musí byť v duši. A keď to tam raz je, tak je to vnútorné.

 

Po svete behá veľa chorých exhibicionistov po parkoch, ktorí potrebujú obnažovať svoje pohlavie. U nás máme jedincov, ktorí nemôžu žiť bez exhibovania vlastného fanatizmu. Nevadí, dá sa im to prepáčiť a aj ospravedlniť, ak ide o postihnutie. Nie, ak ide o nami volených a teda aj odvolateľných a z našich daní žijúcich indivíduí.

 

Ak však ide o vedomé  násilie – trebárs aj prijímaním takýchto zákonov, potom to treba odmietnuť – aspoň vo voľbách. Mal by to spraviť každý, aspoň trochu vlastným presvedčením Slovák a kresťan.

V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“.

18.08.2010

Niekto sa zo mňa snaží robiť idiota. Po tom, ako sa ním sám stal, respektíve, ešte neodstal. „V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“, zaznelo v piatok, 13. augusta predpoludním z éteru najpočúvanejšieho rádia na Slovensku a z úst jedného z jeho moderátorov. Teda, pardon, „moderátorov“. Bez korekcie zo strany spoluchichotajúcich sa kolegov v štúdiu. Ich [...]

Ušlo bulváru

03.03.2010

A tomu len tak ľahko nejaká tá slza, kvapka krvi, samota, bieda alebo naopak bohatstvo, neujde. Iba ak si to jeho tvorcovia z času na čas pomýlia a čosi popletú a celé to pošlú na svetlo Božie, teda čitateľské a divácke, jemne a niekedy aj nemierne prekrútené. Veď napokon o nič nejde. Potrebné ingrediencie – slzy, krv, plač, bolesť a naopak žúrky sex a zmeny [...]

„Gate“ znamená prieser

03.03.2010

Průser znie lepšie, ale napokon „gate“ tiež nie je práve slovenský výraz. Myslím gate ako brána, nie gäte, ako sa kdesi na Slovensku ešte stále nárečovo vraví odevu na spodnej časti pánskeho tela. Uznáte, že gäte a priesery majú k sebe nebezpečne blízko. Najmä v mladšom či naopak v pokročilejšom veku. „Gate“ však nie je výnimkou. V aktuálnej ére. [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 42371x
Priemerná čítanosť článkov: 3259x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy