Založ si blog

Ušlo bulváru

A tomu len tak ľahko nejaká tá slza, kvapka krvi, samota, bieda alebo naopak bohatstvo, neujde. Iba ak si to jeho tvorcovia z času na čas pomýlia a čosi popletú a celé to pošlú na svetlo Božie, teda čitateľské a divácke, jemne a niekedy aj nemierne prekrútené. Veď napokon o nič nejde. Potrebné ingrediencie – slzy, krv, plač, bolesť a naopak žúrky sex a zmeny partnerov či partneriek zostali. Čo už na poradí? Na odkaze?

Mám tu jeden taký reálny námet. Pre bulvár. A nielen preň. Ona stratila prácu v regióne, kde jej bolo aj tak veľmi málo. Krátko pred penziou. Keďže však má rada ľudí, tých „pár“ rokov do dôchodku sa rozhodla pre opatrovateľstvo. Za nejakých 200 eur mesačne. Šesť tisíc korún. Vraj na dve hodiny denne. Ale obíďte dve starké a jedného deduška, poupratujte, skočte im nakúpiť a občas aj navariť. A ešte aj vľúdne slovo zanechať v inak ich pustých príbytkoch. Za 200 Eur all inclusive. A naozaj nezrátané hodiny. Tie sa píšu iba do výkazu.

Starká, čo ju mala v rajóne, sa jedného dňa pobrali na večnosť. Už mali čas. Zostal na dvore psík, taký malý, tichý, „zmeska“. A tak ona chodila do domu ďalej opatrovať. Psíka. Tu mu nejakú deku doniesť, tam pár granuliek, kostičky. Už bez výkazov. Až si ho jedného dňa vzala domov. Ako tretieho. Zablchaveného, ale šťastného. Dve nemé tváre po starkých, čo pomreli, už dochovávala pred ním.

Prišlo to však aj na ňu. V takom veku to je raz – dva. Ochorela. Mala závrate. Príliš veľa sa naháňala. Za 200 euro. Zostala doma, takmer sama.

Jeden zo psíkov však potreboval k lekárovi. Teda, k veterinárovi. Nevládala sama. A na „veterinu“ na okres to je pol dňa cestovania. Prišiel chlap, tak asi 34 ročný, na staručkej sto krát rozobranej a sto krát  zloženej Škodovke. Zobral ju aj s fenkou 50 kilometrov k najbližšiemu vetertinárovi. Vlčicu tam uspali. Navždy. Nedalo sa inak.

Mlčky sa on, opatrovateľ opatrovateľky a ona, opatrovateľka bez síl ale s dušou, vracali domov. Na zadnom sedadle v koberčeku zabalená kôpka bývalého života. Ešte ju večer pochoval v kúte záhrady.

On je – vlastne ani neviem. Ani on to nevie. Nezaujíma ho to. Nevie, či je róm, alebo cigán. Je to taký tmavý chalan z kolónie. Bielym sa u nich hovorí „vaši“ a čiernym „naši“.

Ona bola dosť dlho chorá. Na „péenke. Ležala mesiace doma so psíkmi najdúchmi. Ten tmavý chlap ju viezol aj na CT vyšetrenie. Opatroval ju, aj psíkom granule doviezol z mesta.

Má ju stále za mamu, v mladosti k nej chodil tu a tam na polievku. Vyrastal s jej chalanmi, netmavými, takými našimi. Dnes už má ženu, deti, na pomery, v ktorých žije jeho komunita, má svoj krásny svet. A dokonca aj maká od rána do večera, tvrdo, v lese, ale legálne a platí dane.

Ona, opatrovateľka, ktorá z času na čas potrebuje opateru, ho má za syna. A môj kamoš,  jej syn, ktorého zavialo ďaleko do sveta, za brata. Aj komín jej ten syn-nesyn opravil. Aj na streche pár škridiel vymenil, keď zatekalo.

Opatrujem, opatruješ, opatruje. Každý niekoho niekedy. Do… (frasa), keby takýchto ľudí nebolo, ani by to nestálo za to žiť. Opatrujú seba, psov, starých, nevládnych, rómov, bielych – sú si k sebe a nielen k sebe –  iba ľuďmi.

A to naozaj asi nie je pre bulvár.

V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“.

18.08.2010

Niekto sa zo mňa snaží robiť idiota. Po tom, ako sa ním sám stal, respektíve, ešte neodstal. „V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“, zaznelo v piatok, 13. augusta predpoludním z éteru najpočúvanejšieho rádia na Slovensku a z úst jedného z jeho moderátorov. Teda, pardon, „moderátorov“. Bez korekcie zo strany spoluchichotajúcich sa kolegov v štúdiu. Ich [...]

Pchjongjang an der Donau

08.03.2010

Teda, Pchjongjang na Dunaji. Po slovensky. Ten titulok je po nemecky o Slovensku. Podľa istej zahraničnej spravodajskej verejnoprávnej televízie sa objavil v istých novinách v Rakúsku nad článkom, v ktorom sa Slovensko prirovnáva k Severnej Kórei. Nuž vlastne – Slovensko samo „sa“ nie. Noviny ho prirovnávajú ku krajine s pravdepodobne najprimitívnejším režimom na [...]

„Gate“ znamená prieser

03.03.2010

Průser znie lepšie, ale napokon „gate“ tiež nie je práve slovenský výraz. Myslím gate ako brána, nie gäte, ako sa kdesi na Slovensku ešte stále nárečovo vraví odevu na spodnej časti pánskeho tela. Uznáte, že gäte a priesery majú k sebe nebezpečne blízko. Najmä v mladšom či naopak v pokročilejšom veku. „Gate“ však nie je výnimkou. V aktuálnej ére. [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 42510x
Priemerná čítanosť článkov: 3270x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy