Založ si blog

Primárky, zemetrasenie a hovienka

Pripúšťam, že to tretie slovo z titulku stojí na okraji spisovného jazyka a možno siaha až zaň, aj preto som ho zjemnil, rozhodne však nestojí, žiaľ, na okraji našich životov. Lacko, naopak, ono sa vtesnalo priam do nášho bytia. Pre upokojenie jazykovo puritánskych duší však uvádzam, že aj jednozväzkový Krátky slovník slovenského jazyka z prelomového roku 1989 uvádza slovo „hovno“ ako hrubé slovo, nie nespisovné. Alebo subštandardné. A tých sú dnes predsa plné médiá.

Lacko, Ty si si dal na onkológii tri jointy a zrejme ti vypadajú vlasy. To však zas nie je až tak veľká hrôza, veď si ich už aj predtým mal hádam len zo päť. Ako vševed. Myslím ten ded. Veď sa zas hádam hneď neurazíš, poznám Ťa dobre. A ide nezvratne jar. Ani chladno Ti nebude bez zimných doplnkov.

Po každej chemoterapii Lacino rastie nádej. Poznám to dobre. A tá nádej dokáže zázraky. Keby tak naša spoločnosť dostala nejakú podobnú kúru. Aby bola nádej.

Lacko, 28. Augusta 1968 doktor Gustáv Husák vo svojom historicky „očistnom“ prejave okrem iného povedal: …„Prežili sme obdobia, keď sa veľmi ťažko pracovalo a keď statoční vydržali. Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť.“

K tomu prejavu sa raz vrátim podrobnejšie, to mi ver. Je v ňom toľko zaujímavých myšlienok, že verejnosť od tých čias dodnes vrátane, ohlupovaná médiami rovnako a nepretržite, vlastne ani nevie, o čo v ňom išlo.

Vezmi si Lacko, napríklad, včerajšie radenie správ v hlavnej spravodajskej relácii jednej z „najsledovanejších televízií“. Bol tam príspevok o primárkach v SDKÚ, hneď nato zámerne asi, inak je to naozaj obrovské kúzlo nechceného – o zemetrasení a napokon do tretice o premnožených hovnách.

A dnes, bože môj, ešte kúzelnejšie dva titulky v jednom z „najčítanejších periodík“. Radičová vyhrala a Slováci prehrali. To je, milý Lacko, konjunkcia hodná majstrov pera.

A keď som čítal vyhlásenie straníckej centrály o oznámení víťazstva „ženského faktora“, okamžite som si nemohol nevšimnúť slová lídra líderstva zbaveného o „zomknutí sa v strane“, tak podobné myšlienkam a vetám z vyššie citovaného prejavu. Nuž, tá strana sa nám zomkla a hokejisti odomkli. Nič moc, naozaj.

Ale netreba zúfať milý Laco, máme v týchto časoch svoje malé víťazstvá aj popri veľkých prehrách. Vezmi si takú Barbie. A Američanov. A Nemcov napríklad. Tí prví už nevedeli kam z marihuany a do akej podoby majú navliecť svoju v poradí už asi dvestoštyridsiatu Barbie. Pomohol mníchovský Oktoberfest a nová kráska dostala nádherný nemecký dirndl. Už čakám len, kedy sa objaví Ken v kožených gaťoch s tým takým padacím mostom vpredu. Aj pekne umasteným, ako treba.

A tuším práve tá dvestoštyridsiataprvá Barbie bude moderátorka. Amíci asi boli na Slovensku. U nás v moderátorskej branži čo moderátorka, to Barbie, iba ju prečiesnuť a narovnať z času na čas neprirodzene skrútenú oholenú nožičku, a čo moderátor, to Ken. Dospelých a všeobecnej vzorke ľudstva podobnejších výzorov v tejto branži u nás niet.

Nuž ale potom sa naozaj nemožno čudovať takým kúzelným „náhodám“, ako som spomínal.

A keď už tie primárky, Lacko. Je to také naozaj demokratické, ako vraví líder nelíder. Len škoda, že nám budúcu a vlastne už terajšiu potenciálnu kandidátku na premiérku vyberalo iba zo šesť tisíc partajníkov.

Keby sa tak pred parlamentnými voľbami u nás konali celoštátne primárky povinne a všade. Lacko, Ty by si navrhol niektorú z Tvojich žien, ja susedovie Anču, ona zas tam Lojzka z horného konca a tak by sme sa akosi celonárodne dopracovali – podotýkam – bez straníckeho kontextu – k nejakému konsenzuálnemu premiérovi, k ministrom a poslancom.

A Ty by si možno aj sestričku z Kramárov, abo kam to na tie svoje ozdravné pobyty chodíš. A v zdravotníctve by bol raz navždy pokoj. Ráno by sme celý národ o piatej dostali teplomery pod pazuchu, do úst, prípadne inde, namiesto nervov by nám vzali krv a celý deň by sme vylihovali o rožku s trojuholníkovým syrom. Aj s pollitrákom na stojane. Hneď vedľa postele.

Takto naozaj jeden nevie – ide o primárky, o zemetrasenie, alebo len o ho…

V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“.

18.08.2010

Niekto sa zo mňa snaží robiť idiota. Po tom, ako sa ním sám stal, respektíve, ešte neodstal. „V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“, zaznelo v piatok, 13. augusta predpoludním z éteru najpočúvanejšieho rádia na Slovensku a z úst jedného z jeho moderátorov. Teda, pardon, „moderátorov“. Bez korekcie zo strany spoluchichotajúcich sa kolegov v štúdiu. Ich [...]

Pchjongjang an der Donau

08.03.2010

Teda, Pchjongjang na Dunaji. Po slovensky. Ten titulok je po nemecky o Slovensku. Podľa istej zahraničnej spravodajskej verejnoprávnej televízie sa objavil v istých novinách v Rakúsku nad článkom, v ktorom sa Slovensko prirovnáva k Severnej Kórei. Nuž vlastne – Slovensko samo „sa“ nie. Noviny ho prirovnávajú ku krajine s pravdepodobne najprimitívnejším režimom na [...]

Ušlo bulváru

03.03.2010

A tomu len tak ľahko nejaká tá slza, kvapka krvi, samota, bieda alebo naopak bohatstvo, neujde. Iba ak si to jeho tvorcovia z času na čas pomýlia a čosi popletú a celé to pošlú na svetlo Božie, teda čitateľské a divácke, jemne a niekedy aj nemierne prekrútené. Veď napokon o nič nejde. Potrebné ingrediencie – slzy, krv, plač, bolesť a naopak žúrky sex a zmeny [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 41981x
Priemerná čítanosť článkov: 3229x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy