Založ si blog

Zlaté padáky a parohy

Alebo aj zlaté parohy. Možno. Veď poznáme zlaté zuby, zlatú žilu. Z času na čas aj niečo z toho spravodajského sveta človeka zaujme. Jelene vraj zhadzujú parohy. Už. A až do leta budú samce bez parožia.

 

Nie darmo sa asi vraví, že jar, myslím si, že nielen konkrétne máj, je čas lásky. Láska je v tom krásnom období bez následkov. Bez parohov. A môže sa takpovediac „naplno“. Žiadna z chlapa nespraví paroháča. Ale len do toho tuším júna. To už potom jelene šúchajú. To svoje parožie o stromy.

 

Oveľa zaujímavejšia však bola správa o zlatých padákoch, ktoré dostali padáka. V susednej Českej republike. Veľmi veľmi sa snažím odolať tomu nášmu zlozvyku tešiť sa zo skapatej susedovej kozy. A to som navyše priateľom prírody a najmä jej zvereny. Ak to niekomu pripadá ako cudzie slovo, potom napíšem radšej fauny.

 

Ale no netešte sa, ak viete, že tamojšiemu najlepšie platenému štátnemu zamestnancovi Martinovi Romanovi, šéfovi elektrárenskej spoločnosti ČEZ, ktorý má mesačný plat takmer 500.000 Kč (19.406 eur) a k tomu vďaka takzvanému opčnému programu ďalších asi 600 miliónov Kč za rok, hrozí, že bude mať „po ptákách“. Po kráľovskom a nekresťanskom príjme.

 

A to ešte nie je všetko, teda, Roman nie je jediný. Najneskoršie do konca mája budú musieť stovky šéfov vyše 30 českých štátnych firiem riešiť dilemu – alebo pristúpia na nové pravidlá odmeňovania, alebo budú musieť zvážiť odchod z funkcie. Dôvodom bude nový systém odmeňovania, ktorý má zamedziť neprimeraným bonusom, vysokým odmenám či tajne prisľúbeným zlatým padákom v prípade, keď budú musieť šéfovské kreslo opustiť.

 

Chudáci. Zostanú im už iba ak tie parohy pre plač. A aj to až v júni. To je však ich vec. Vecou českých daňovníkov je nádej, že ryžovanie ako na Clondiku sa skončí v takmer 33 firmách. Nové zmluvy budú totiž dostávať výkonní šéfovia a členovia dozorných orgánov firiem, v ktorých podiel štátu dosahuje najmenej 30 %, nejestvujú v nich tabuľkové platy a mzda alebo príjmy ktoréhokoľvek manažéra, člena správnej alebo dozornej rady je v nich vyššia ako 1,8 milióna Kč ročne.

 

Tá socdemácka kohorta tam vie, čo má robiť pred voľbami. Navrhnúť toto u nás – ktokoľvek, má môj hlas. Je čas padania nielen parohov, ale najmä padákov. Tých zlatých. A to priam najvyšší.

V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“.

18.08.2010

Niekto sa zo mňa snaží robiť idiota. Po tom, ako sa ním sám stal, respektíve, ešte neodstal. „V „šesťdesiatom druhom, keď prišli Rusi“, zaznelo v piatok, 13. augusta predpoludním z éteru najpočúvanejšieho rádia na Slovensku a z úst jedného z jeho moderátorov. Teda, pardon, „moderátorov“. Bez korekcie zo strany spoluchichotajúcich sa kolegov v štúdiu. Ich [...]

Pchjongjang an der Donau

08.03.2010

Teda, Pchjongjang na Dunaji. Po slovensky. Ten titulok je po nemecky o Slovensku. Podľa istej zahraničnej spravodajskej verejnoprávnej televízie sa objavil v istých novinách v Rakúsku nad článkom, v ktorom sa Slovensko prirovnáva k Severnej Kórei. Nuž vlastne – Slovensko samo „sa“ nie. Noviny ho prirovnávajú ku krajine s pravdepodobne najprimitívnejším režimom na [...]

Ušlo bulváru

03.03.2010

A tomu len tak ľahko nejaká tá slza, kvapka krvi, samota, bieda alebo naopak bohatstvo, neujde. Iba ak si to jeho tvorcovia z času na čas pomýlia a čosi popletú a celé to pošlú na svetlo Božie, teda čitateľské a divácke, jemne a niekedy aj nemierne prekrútené. Veď napokon o nič nejde. Potrebné ingrediencie – slzy, krv, plač, bolesť a naopak žúrky sex a zmeny [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 41830x
Priemerná čítanosť článkov: 3218x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy